Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 23:58 - Физика на невъзможното
Автор: pelikan4o Категория: Технологии   
Прочетен: 1986 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageАсоциацията на американските учени отличи с наградата "Квант" (за най-интересно научнопопулярно литературно произведение) книгата "Физика на невъзможното". Авторът и Мичио Каку е физик теоретик, един от създателите на теорията на струнните полета. Той е шеф на Учебния център на Нюйоркския университет, води радио и телевизионни научни предавания.
 

В предисловието към книгата си Каку отбелязва: "Преди 150 години учените обявиха за невъзможно много от това което сега ни се струва съвсем естествено". Прав е: преди век и половина описваните от специалисти и писатели фантасти факс, интернет, стъклени небостъргачи, супер бързи влакове на въздушна възглавница, автомобили, задвижвани с газ и др., са смятани за пълен абсурд.

В произведението си Каку разглежда явления и технически устройства, които засега съществуват само на теория, и прогнозира възможно ли е да станат факт в близкото или далечно бъдеще. "Въжделенията на мечтателите" той разделя на 3 категории: "непременно ще се случат", "може да ги има, може да ги няма" и "уви, те са химера".
В първата категория физикът включва технологии, които ще се реализират до края на това столетие. Челно място в списъка заема силовото поле. Без него нито един звездолет не ще може "да джитка" във вселенските простори. То например ще огражда населени места и кораби в открито море по време на буря. Професорът е оптимист - според него силовите "щитове" ще се появят след няколко десетилетия. "С тях ще се заемат специалисти в областта на физиката на плазмата и полупроводниците", уточнява той. В тази категория попада и телепортирането. Каку смята, че мигновенното преместване на одушевени и неодушевени предмети в пространството ще бъде възможно след 20-тина години. Впрочем американски, руски и холандки учени вече прехвърлят атоми от едно място на друго. Но жонглирането продължава само милионни части от секундата. Пак в тази категория е и явлението невидимост. Микроскопични импланти, рожби на нанотехнологиите, ще заставят светлинните вълни да заобикалят обектите, т.е. да ги правят невидими за човешкото око. Сред нещата, които непременно ще се случат, са телепатията и телекинезата.
image "Предаването на мисли на разтояние вече е факт, но експериментите продължават", категоричен е американският учен. Той предсказва, че човечеството ще започне да прилага телекинезата (мисълта въздейства на обекти като ги премества или деформира) след 10-20 години. Списъкът "може да ги има, може да ги няма" се оглавява от машината на времето. В книгата си Каку цитира световноизвестния физик Стивън Хокинг: "Ако пътешествията във времето са възможни, защо не срещаме туристи от бъдещето? Във Вселената изглежда съществува закон, забраняващ екскурзии от рози род". Авторът обаче твърди, че машината на времето не противоречи на природните закони. "Ще можем да прескачаме напред-назад от век във век, когато разработим теория, обединяваща гравитацията и пространствено-времевия континуум", убеден е той. "Този човек е смахнат, такава теория е немислима", опонират учени от Масачузетския технологичен институт. Бъдещето ще покаже кой е прав и кой крив. Компания на машината на времето във втората категория прави субсветлинната скорост. Според Айнщайн в нашия свят никой и нищо не може да се движи по бързо от светлината. Но съвременни физици теоретици установиха, че във Вселената съществуват "къртичини" - особени канали, съединяващи различни галактики. Надзъртайки в такава "къртичина", можем да видим какво става на разтояния, съизмерими с милиони светлинни години. "Възможно е да се промушваме със специални звездолети през тези канали и да попадаме не само в други галактики, но и в други вселени, но това би станало най-рано след 2-3 века", кометира Каку.
image

Технологии, които нарушават законите на физиката, окупират категорията "уви, те са химера". Тук за първото място се "бият" вечният двигател и прогнозиране на бъдещето. "Тези неща не са по силите ни", констатира Каку. Но учените също понякога грешат...
 
       източник  


Тагове:   невъзможното,


Гласувай:
5



1. pollarize - Интересно ! ;)
06.10.2009 01:03
Интересно ! ;)
цитирай
2. анонимен - :)
06.10.2009 10:33
Vinagi e interesno da slushash tozi profesor :)
Jalko 4e ne popadnah na takiva kato nego.
цитирай
3. анонимен - :-)
14.06.2010 14:05
Обръщам ви внимание на блога си. Тема: Линеализирана физика
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelikan4o
Категория: Забавление
Прочетен: 2364243
Постинги: 425
Коментари: 2114
Гласове: 3811
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930