Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 23:05 - STAIR – революция при батериите
Автор: pelikan4o Категория: Технологии   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Нов тип въздушни батерии са десет пъти по ефективни от всички досегашни технологии. Те могат да павират пътя към ново поколение електрически автомобили, мобилни телефони, лаптопи и др.

С разработката са се заели учени в университета „Свети Андрю”, финансирани от великобританския съвет за инженерни и физични научни изследвания - СИФНИ.

Новите батерии имат потенциал да увеличи производителността на преносимите електрони устройства и електрическите автомобили. Те са голяма надежда и за производителите на възобновима енергия. Основен проблем при производството на електричество от соларни панели и вятърни турбини е нерегулярната мощност. Вятъра често е с променлива сила, а соларните панели трябва да почиват нощем. За да се осигури постоянна мощност, са нужни презаредими и мощни батерии.

Научния екип е нарекъл новите батерии - STAIR (St Andrews Air). Те са още в процес на разработка, но се очаква да бъдат по-евтини от досегашните литиеви батерии. Те са направени от порест въглероден материал, и нямат нужда от химически агент за работа. Тази роля се изпълнява от кислорода. Премахването на активните химикали намаляват размера и теглото на батериите чувствително. Порестия въглерод е далеч по-евтин от литиево-кобалтовия оксид, използван в сегашните батерии. Резултатът е около десет пъти по-голяма производителност при равни размери. Единствената пречка пред истински електрически автомобили днес е именно размера и теглото на батериите, така че тази технология обещава много.

Четири годишния проект завърши половината от научно-производствената си карта през юли 2009. Професор Питър Брус, главен разследващ в химическия департамент на университета казва: „Наша цел е да получим между пет и десет пъти увеличение на капацитета на съхранение. Това е далеч по-добро от всичко с което разполагаме. До този момент резултатите са много обещаващи. Далеч надминаха нашите първоначални очаквания. Ключът към цялата технология е използването на кислорода от атмосферата, като агент за пренос на електроните вътре в батерията. Така отпада нуждата от специални химикали за целта. Като прибавите и цената на материалите, получавате изключително обещаваща технология.”.

Според Брус, нужни са около пет години, преди батериите STAIR да излязат на пазара. В момента учените са се фокусирали в разработката на първия практичен прототип, с който смятат да захранят малко устройство, като GSM или MP3 плейър. Те са си поставили за цел да разберат по-добре как протичат химическите реакции в батериите, за да подобрят допълнително показателите на новите батерии.

Източник




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pelikan4o
Категория: Забавление
Прочетен: 2365898
Постинги: 425
Коментари: 2114
Гласове: 3811
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930