Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 01:13 - Как да създаваме впечатляващи снимки с добър контраст
Автор: pelikan4o Категория: Изкуство   
Прочетен: 3161 Коментари: 1 Гласове:
6



В този урок ще се научите как да правите снимки, които изпъкват. Цветовият контраст прави снимките крещящи и атрактивни. Ще се научите как да правите разлика между цветовия и тоналния контраст и ще откриете как можете да използвате цветовете, за да създавате зашеметяващи снимки.

Много фотографи знаят как да използват контраста, за да подобрят снимките си. Човешкото око улавя контраста и благодарение на това, и най-простите снимки могат да изглеждат великолепно. Има два вида контраст:

1. Тонален контраст

Добър пример за тонален контраст са снимките със силуети. Предният план е съвсем тъмен, докато задният план е осветен. Това е доста добра комбинация, тъй като има остра разлика между тъмните и светлите участъци.

image

2. Цветови констраст

Цветовият контраст е по-рядко използван, защото много хора не мислят, когато правят снимките си. Снимането на кадър с добър цветови контраст е по-трудно от снимането на кадър с тонален контраст, но всъщност това е много лесно. Снимка с цветови контраст може да изглежда много добре, дори в нея да няма никакъв тонален контраст. Например, на снимката долу, снимката има съвсем малко тонален контраст, и въпреки това е чудесна.

image


Какво може да направи добрия цветови контраст?

Цветовият контраст е добро решение, когато тоналният контраст е труден за постигане. Дори и малка част с противоположен оттенък в снимката може да създаде голяма разлика. Нека да анализираме двете снимки долу. Снимката вляво изглежда доста скучна, но щом добавим цветовете на розовите цветя, снимката започва да изглежда доста по-интересна.

image


Как да постигнете най-добрия цветови контраст?

Най-добрия цветови контраст съдържа противоположни цветове и висока наситеност. Контрастни цветове са два цвята, които се намират на противоположни страни в цветния кръг. Наситеността на двата цвята влияе на това, колко цветовия контраст изпъква над тоналния контраст в снимката.


Контрастни цветове

В долната снимка, цветовия контраст е добър, защото цветовете се намират почти един срещу друг в цветния кръг. Снимката е крещяща и грабва вниманието.

image

В тази снимка цветовия контраст е нисък, но тя все пак изглежда чудесно, защото в нея има тонален контраст. Също така, ниският цветови контраст невинаги е лош, защото понякога прави снимката да изглежда спокойна, като примера по-долу:

image

Можете да направите снимките си по-впечатляващи, като увеличавате цветовия контраст. На долната снимка е пример, чрез който се сравнява различния цветови контраст в една и съща снимка. Колкото по-малко цветови контраст има, толкова по-скучна и спокойна изглежда снимката. И обратното, с повече контраст, снимката изглежда жива и впечатляваща.

image


Наситеност (на английски: Saturation)
Цветовата наситеност влияе на интензивността на контраста. Колкото по-живи са цветовете, толкова по-голям е цветовия контраст. Една снимка може да се раздели на два вида информация за нейния цвят: тонална и цветна. Когато се комбинират двете информации, се получава нормалната снимка.

image

Цветовия контраст зависи от това, колко е голяма наситеността на цветовете. С по-малка наситеност, тоналният контраст е по-забележим. При по-голяма наситеност на цветовете, цветовия контраст измества тоналния.

image

image


Простота

Цветовият контраст въздейства повече, когато различните цветни обекти са по-малко и имат контраст и в размерите си. В лявата снимка долу, въпреки че цветовете са контрастни, изображението има по-малък контраст като цяло, защото областите с еднакви цветове са разделени и са еднакви като количество: 50% оранжево - 50% циан. Снимката вдясно има по-силен цветови контраст, тъй като има само две цветови области и единия цвят превъзхожда количествено другия: 75% оранжево - 25% циан.

image

Когато използвате повече цветове в снимките си, цветовият контраст намалява. Нека разгледаме двете снимки по-долу.Въпреки, че жълтото и лилавото са основните цветове в снимката вляво и също така са контрастни по отношение на цветния кръг, останалите цветове (бежаво, синьо и червено) намаляват динамиката на снимката. Снимката вдясно е пример за добър цветови контраст. Има малко цветове и доста голяма разлика в количеството на двата основни контрастни цвята – жълто и лилаво.

image


Примери за снимки със силен цветови контраст

image

image

image



Превод: Cherry

Автор: Denny Tang
Източник


Тагове:   как,   контраст,


Гласувай:
6



1. mimayordanova - Научих нещо! Поздравления!
17.07.2010 13:06
Научих нещо! Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelikan4o
Категория: Забавление
Прочетен: 2366019
Постинги: 425
Коментари: 2114
Гласове: 3811
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930