Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 02:53 - Тайнственият НАН МАДОЛ – Тихоокеанската Венеция
Автор: pelikan4o Категория: История   
Прочетен: 2524 Коментари: 3 Гласове:
2



 Нан Мадол в миналото е бил огромен комплекс – каменен град, построен върху коралов риф, в юго-източната част на остров Понпей, Микронезия. Състои се от 92 изкуствени острова с плавателни канали помежду им, с подводни тунели. Градът е изграден от огромен брой базалтови стълбове, някои от които тежат около 50 тона и достигат дължина от 5 до 10м! Само си представете за какъв огромен базалтов блок става на въпрос. Под водата базалтовите конструкции за изграждането на изкуствените острови достигат до 20м дълбочина! И още по-странното и интересно е, че в местността, където е изграден Нан Мадол няма такива каменни блокове. Възможно е да са били докарани от някъде другаде посредством салове, но от къде, а и какъв ще да е бил този сал, който ще понесе огромната тежест на 50 тонен блок?? И как всъщност са били пренасяни тези блокове? А комплексът не е никак малък – той е с обща площ 18 кв.км. 
image
Много въпроси, без конкретни, разкриващи истината отговори. Учените приблизително са изчислили, че за построяването на комплекса са били необходими около 4 милиона тона от базалтовата скала и поне триста година, за да бъдат докарини от хората. 
Счита се, че градът се е появил около 500година, въпреки, че при извършени разкопки са открити артефакти, датирани от II в пр.н.е. По всичко личи, че Нан Мадол е бил забележителен и важен политически и религиозен център, най-вече по времето на управлението на династията Сауделер през XII - XIIIв. Не се изключва възможността да е бис строен в продължение на няколоко стотин години. През VI в градът е обезлюден.
image
Изследователите успели да разграничат доста постройки от масивни базалтови колони – храмове, гробници, обществени здания, домове. Стените на някои от сградите достигат до 8 м височина.
Някои от легендите и преданията на местното население разказват, че градът бил създаден с намесата на свръхестествени, извънземни сили. 
Друга, доста по-популярна легенда е тази в която се разказва за двамата братя Олосипа и Олосопа, дошли неясно от къде, които само с вдигане на ръката си умеели да усмиряват природните стихии. Те принуждавали местните да строят този град.
image
Има и друга интересна история, свързана с мястото, доста по-скорошна. Според нея по време на окупацията на мястото от японските войски, в навечерието на Втората световна война, японските водолази много пъти са се гмуркали по бреговете на руините, и из изкуствените канали на Нан Мадол. Били са подтиквани от преданията на местното население, което разказвало, как знатните жители на града са поставяни в специални саркофази, целите от платина. Съществували записки, според които в крайна сметка японците са открили няколко херметически затворени ковчези, направени от чиста платина и са ги изнесли от местността.
Както можете да се досетите, всичко това е в областта на загадките – дали е било така, имало ли е такива саркофази, кога е изграден Нан Мадол, от къде са докарани тези базалтови колони, кои са създателите му и много, много други въпроси, които все още нямат логичен или подкрепен с доказателства отговор, и които карат мястото да изглежда толкова загадъчно.
image


източник


Тагове:   мадол,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - chenchen21
20.10.2010 10:49
sdfgt sbdzvh rstdgsvx fhserdth cv<strong><a href="http://www.uggbootseinkaufen.com/">ugg</a></strong>
<strong><a href="http://www.uggbootseinkaufen.com/">ugg boots</a></strong>
цитирай
2. анонимен - chenchen21
20.10.2010 10:50
http://www.uggsbootshotsale.com/
[url=http://www.uggbootsale-uk.org/ugg-classic-short-boots.html]ugg boots[/url]
dfgy sbdxg kjhn ch
цитирай
3. анонимен - edrf
20.10.2010 10:55
<strong><a href="http://www.uggbootseinkaufen.com/">ugg boots</a></strong> This is a really great website
Thanks for your posting; Thanks for your sharing and essay.
Hope you can keep going.
<strong><a href="http://www.uggbootseinkaufen.com/">ugg</a></strong>

[url=http://www.uggbootsale-uk.org/ugg-classic-short-boots.html]ugg boots[/url]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pelikan4o
Категория: Забавление
Прочетен: 2364184
Постинги: 425
Коментари: 2114
Гласове: 3811
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930