Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 01:14 - Най-тежката слънчева буря
Автор: pelikan4o Категория: Други   
Прочетен: 1832 Коментари: 0 Гласове:
6



 

imageНа 2 септември 1859, невероятна буря от заредени частици, запратени от слънцето, се удрят в земното магнитно поле, преодолява го и причинява къси съединения на всички телеграфни мрежи в Европа и САЩ. Някои от тези къси съединения дават началото на големи пожари. Цветно северно сияние се вижда далеч на юг – в Куба и на Хаваите.

Обикновено, земното магнитно поле защитава повърхността на земята от повечето слънчеви бури. В тази година обаче, „планетарната защита” е тотално надвита. През последните няколко десетилетия, подобни, но по-слаби бури често са ни навестявали. Това дава възможност на учените да изследват феномена и да се преценят, какви ще са последствията, ако подобна буря се случи днес. Изводите не са розови.

През 1989 подобна буря прекъсва електрическата мрежа на цяла Канадска провинция, и въпреки това, бурята е три пъти по-слаба от тази през 1859. Според експертите ако 1859 се повтори днес, първоначалните щети ще са около 2 трилиона долара. Всички комуникации на планетата ще бъдат прекъснати. Електрически, компютърни мрежи, сателити и електронни устройства ще бъдат повредени. Ще има проблеми с доставката на горива и храни за големите градове. В различни сценарии ще бъдат нужни между 4 и 10 години за да се възстанови световната икономика от подобен шок. За сравнение щетите от урагана „Катрина” се оценяват между 80 и 125 милиарда долара. Доклада бе публикуван от американската научна академия, по-рано тази година.

Добрите новини са, че учените вече знаят с какво си имат работа. НАСА създаде преди години, организация за предвиждане на соларни бури. Няколко сателита бяха разположени около слънцето за изследване на този феномен. Така през 2001 астронавтите на международната космическа станция, бяха предупредени за идващ облак от заредени частици и се укриха в специално пригоден за целта защитен модул.

Подобни бури се пораждат от тъмните петна на слънцето. Все още, те са непредсказуеми. Веднъж изригнало петното изпраща радиация със скорост близка до светлината. Тя удря земята и сигнализира на учените за предстоящото. Най-лошата част от бурята, са заредените частици, които се носят с по-ниска скорост. Тази енергийна приливна вълна обикновено достига земята в рамките на 18 до 36 часа. Днес учените имат възможност да ги наблюдават по-време на движението им, и да се правят точни изчисления и предсказания за момента на пристигането им и техния потенциал.

Предварителното предупреждение ще ни позволи да спрем електрическите мрежи, в момента на удара. Сателитите които нямат по-съвършени защити, могат да бъдат изключвани в спящ режим. Благодарение на бурята от 1859, днес сме много по-подготвени да я посрещнем, но и сме далеч по уязвими, заради многобройните електронни устройства от които зависим.

Слънчевата активност е циклична. На всеки 11 години има засилена активност. Следващия пик се очаква през 2012-2013 г. Доклад на НАСА, по рано през тази година, алармира че тази буря може да е голяма, по късно обаче учените намалиха очакванията си че ще е умерена. Но слънцето е непредвидимо и е възможно дори по-време на умерен период на активност, да се случат по-големи изригвания. Затова екипа за космически прогнози е на своя пост.

източник



Тагове:   буря,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pelikan4o
Категория: Забавление
Прочетен: 2351126
Постинги: 425
Коментари: 2114
Гласове: 3811
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031